Street art har udfordret Horsens

Verdensberømte street art kunstnere har skabt progressiv samtidskunst direkte på husmurerne og på industrihavnen i Horsens.

I perioden fra den 21. juni 2013 til den 30. juni 2013 fik horsensianerene glæde af Mærk Byens street art initiativ, som bød på kunst i form af vægmalerier, performance kunst, forskellige installationer og meget mere.

I et forløb på kun ti dage fik Horsens besøg af syv internationale kunstnere, som alle satte sit præg på byen. Mere end 20 værker blev opført på byens gader og gavle, men også enkelte parker samt havnen fik glæde af den moderne kunst. 

Af kunstnere havde Horsens blandt andet glæde af Sam3 fra Spanien, Pøbel fra Norge, Brad Downey fra USA og Escif fra Spanien. Alle nyder bred international anerkendelse, men også lokalt er der fans.

 

Street art ved havnen af Pøbel

Værk af Pøbel ved Søndre Kaj

 

Gavlmaleri af Escif på Gammel Havn

Gavlmaleri af Escif på Gammel Havn

 

 Lokal glæde

Det er fuldstændigt ubegribeligt, at det er lykkedes at få så store navne til Horsens. Jeg har pga. sygdom aldrig haft mulighed for at rejse og opleve street art af international klasse, så at disse kunstnere pludselig er i min hjemby er fuldstændigt uvirkeligt,” siger horsensianer Martin Christiansen, 34 år, administrativ medarbejder, som har cyklet rundt hver eneste aften, for at forsøge at opleve disse kunstnere i aktion.

Det er dog ikke alle horsensianere for hvem disse kunstnere siger dem noget særligt, men det er også underordnet, når værkerne taler for sig selv.

Jeg ved ikke en skid om kunst, men jeg synes det er sjovt. Det giver noget kulør på tilværelsen og jeg er virkelig glad for at det sker i Horsens,” siger Jeppe Meyer på 69 år, som er pensioneret havnearbejder.

Bag initiativet

Bag dette storstilede kunstprojekt står Horsens Kommune, som ønskede at få samtidskunsten ud til alle byens borgere.

Kunsten kan bidrage med overraskende, smukke og skæve elementer, der kan skabe glæde og undren i vores byrum. Med gadekunst-projektet vil alle kunne møde kunsten på alle tider af døgnet, og det vil være et markant og nutidigt bidrag til byen, der understreger, at Horsens er en by i konstant vækst og udvikling”, siger borgmester i Horsens Kommune, Peter Sørensen (S).

Horsens Kommune tog kontakt til Simon Caspersen fra ArtRebels, som i tæt samarbejde med kommunen, fotograf Henrik Haven og det lokale kreative hus Stormsalen stablede projektet på benene. ”Det har været 10 intense dage og der er blevet skabt nogle fantastiske værker, som også bliver hovedværker for nogle af kunstnerne. Det har været en skøn oplevelse og jeg forlader byen med følelsen af, at alt kan lade sig gøre i Horsens”, siger Simon Caspersen, som har været med til at organisere kunstprojektet for Horsens Kommune.

Nyheden der skal fra New York til Fredericia
Den internationale kunstpresse har kastet sig over begivenheden i Horsens og blandt andet har verdens største og førende kunstmagasin – Juxtapoz Magazine – haft omfattende billedereportager fra Horsens by på deres hjemmeside.  Værkerne der er blevet lavet i Horsens vil dermed nå verden rundt, men de lokale horsensianere håber dog blot at nyheden når nabokommunerne.

“Jeg blev simpelthen så glad, da jeg hørte om dette projekt, fordi vi har så mange gavle, som er ret kedelige. Jeg glæder mig til næste gang jeg kommer til Fredericia, så jeg kan blære mig med hvad der sker i Horsens og hvordan vores by ser ud,” siger Linda Svendsen på 60 år, som er efterlønner.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>